Higiena w Twojej kuchni – 4 proste kroki

Baby greens and tomatoes

Higiena w życiu codziennym wydaje się dość oczywista. Ta w kuchni jest podstawą, by nie narazić się na zatrucie pokarmowe. Czy zawsze pamiętasz o myciu rąk? W jaki sposób przechowujesz żywność? Jak przygotowujesz ją do spożycia? Czy wiesz, jak przedłużyć świeżość produktów? Dowiedz się, jak w czterech prostych krokach zadbać o zdrowie swoje i Twoich bliskich.

Mycie

Dbanie o czystość rąk to nawyk, który powinniśmy nabyć już w dzieciństwie, np. pomagając w kuchni Ręce należy myć nie tylko przed jedzeniem, ale także przed przystąpieniem do przygotowywania posiłku czy karmienia dziecka. Poza tym ważne jest mycie rąk, które miały kontakt z surowym mięsem, rybą, jajkami, brudnymi naczyniami. Pamiętaj o Twoich dłoniach także wtedy, gdy: korzystasz z toalety, wyrzucasz śmieci, kaszlesz, kichasz, dotykasz zwierząt, telefonu, brudnego prania, zranionej skóry. Te wszystkie miejsca są źródłem bakterii, które łatwo możesz przenieść na produkty spożywcze i zarazić się nimi.

W czystości staraj się utrzymywać wszystkie powierzchnie w Twojej kuchni – blaty, deski do krojenia, a także urządzenia i naczynia. Warto zwrócić uwagę, by dość często zmieniać gąbki i ścierki używane do sprzątania. Występuje w nich bowiem wilgotne środowisko bardzo korzystne do rozwoju mikroorganizmów. Do odkażania możesz użyć wrzątku, a także wybielaczy na bazie chloru. Ścierki pierz w wysokiej temperaturze.

Oddzielanie

W celu uniknięcia zakażenia bakteriami ważne jest odseparowanie produktów surowych od przetworzonych. Unikniesz w ten sposób przenoszenia zanieczyszczeń pomiędzy żywnością. Jest to ważne, ponieważ produkty gotowe do spożycia nie będą ogrzewane, więc nie zdołasz wyeliminować zarazków. Oto kilka wskazówek, jak sobie z tym poradzić.

  • Gdy jesteś w sklepie, mięso i ryby zawijaj w dodatkowy foliowy woreczek, aby zapobiec wyciekaniu soków do torby z zakupami.

  • Umieść zakupy na tylnym siedzeniu samochodu zamiast w bagażniku – będą bardziej stabilne.

  • Jeśli do robienia zakupów używasz toreb materiałowych wielokrotnego użytku, pamiętaj by prać je często.

  • Podczas zamrażania lub rozmrażania mięsa, drobiu i ryb przechowuj je na najniższej półce w lodówce w szczelnym pojemniku lub plastikowym worku, aby uniknąć wycieku soków.

  • Jajka przechowuj w oryginalnym opakowaniu. Umieść je na półce lodówki, nie w jej drzwiach, gdzie mogą się zetknąć z wieloma produktami.

  • Gdy przygotowujesz posiłek, używaj osobnych desek: jedną do surowego mięsa, drobiu i ryb oraz drugą do produktów gotowych, ugotowanych.

  • Pomiędzy krojeniem różnych produktów na tej samej desce (np. mięsa i ryby) umyj ją dokładnie ciepłą wodą i płynem do naczyń. Ta sama zasada dotyczy noży i innych sztućców używanych do przygotowywania potraw.

  • Umyte produkty wkładaj do czystych naczyń. Nigdy do tych samych pojemników, w których były przechowywane kilka chwil temu!

Przygotowywanie posiłku

Rzeczą ważną dla utrzymania higieny potraw jest mycie warzyw i owoców zanim przystąpi się do ich obierania. W ten sposób możesz być pewna, że nie wprowadzisz bakterii ze skórki do wnętrza produktu. W dalszej kolejności usuń wszystkie uszkodzone części jarzyn, wyrzuć zewnętrzne liście sałaty i kapusty. Zawsze wyrzucaj produkty, które są choć trochę spleśniałe. Nie odkrawaj tej części, tylko wyrzuć cały produkt! Do wewnątrz mogły już zdążyć przeniknąć produkowane przez pleśń toksyny.

Higiena w kuchni to także właściwe przygotowywanie jajek. Skorupki myj dopiero przed użyciem jajka. Naturalnie jest ono chronione przez otoczkę, która zapobiega wnikaniu drobnoustrojów do wnętrza. Ważne jest także, by zawsze sparzyć skorupkę jajka wrzątkiem. Staraj się nie jeść surowych jajek, powstrzymaj się także przed próbowaniem surowego ciasta, które je zawiera. W ten sposób zapobiegasz zatruciu salmonellą.

Chłodzenie i zamrażanie

Żywność należy schłodzić dość szybko po przygotowaniu, aby nie dać szansy na rozwój mikroorganizmów, a tym samym uniknąć zatrucia pokarmowego. Resztki, które pozostały po posiłku nie powinny pozostawać poza lodówką dłużej niż 2 godziny, a w czasie ciepłej pogody czas ten skraca się nawet do 1 godziny. Upewnij się też, że temperatura w lodówce wynosi do 4oC. Dobrym sposobem na przedłużenie przydatności produktów do spożycia jest również zamrażanie. Więcej na temat przechowywania żywności można poczytać tutaj.

Dbając o higienę w Twojej kuchni, pamiętaj codziennie o opisanych wyżej czterech prostych krokach. Zadbasz w ten sposób o zdrowie własne i Twojej rodziny. A zatem do dzieła!

mgr Katarzyna Pałubicka – dietetyk

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę